sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

On mitä odottaa - säästökuurille

Eilen katsoin Areenalta Silminnäkijän dokumentin siitä, kuinka Valtimossa asuu neljän aikuisen ja lapsen kommuuni yrittäen elää mahdollisimman omavaraisesti.

Itse en voi kuin ihailla tuollaista elämäntapaa ja tietyllä tavalla vähän haikailen samanlaista.

Vaikka tämä ei varmasti olekaan tuon elämäntavan ydinpointti, olen itse aika pihi ihminen tietyissä asioissa. Kun 16- vuotiaana muutin pois kotoa, olin tuohon ikään mennessä tehnyt kesätöitä mansikanpoimijana ja lastenhoitajana. Tuon jälkeen opintojen ohella siivosin pari vuotta ja valmistumisen jälkeen kun en heti saanut töitä, menin työmarkkinatuella koulunkäyntiavustajaksi. Myöhemmin olin dementiakodissa, kolmisen kuukautta au pairina Hollannissa, koulunkäyntiavustajana erityisluokalla, vuode-osastoilla ja lopulta opiskelin sairaanhoitajaksi.Muutin Helsinkiin, jossa ehdin työskennellä jonkin aikaa ennen Veikan syntymää. Edellisellä hoitovapaalla tein keikkaa viisikin kertaa viikossa, jotta saisimme reissukassaan säästöjä.

Kaikessa muussa olen aina pihistellyt, paitsi matkustamisessa. Siihen säästin ylimääräiset roponi, jotta pääsin käymään jossakin mielenkiintoisessa paikassa.

Joten kuukausi sitten kun törmäsin "suht edullisiin" lentoihin Thaimaahan ensi talveksi, aloin puhumaan asiasta Teelle. Oltiin jo tämän vuoden reissussa puhuttu, että ensi vuonna uusiksi kun Teellä olisi vielä kuusi viikkoa isävapaata jäljellä.

Tee on meistä se, joka  murehtii rahaa enemmän. Onko se sitten joku "miehinen" ominaisuus huolehtia siitä, että perhe pysyy leivässä, vaiko ihan luonteenpiirre. Kun itse ajattelen, että aina olen/ollaan selvitty ja selvitään jatkossakin, Tee murehtii ja laskee.

Pienen sanasodan ja levälleen jääneen keskustelun jälkeen asia iti ja lopulta pari päivää sitten päästiin yhteisymmärrykseen ja matkat varattiin. Jo pelkästään 800 euron säästö lentolipuissa kuulosti hemmetin hyvältä perusteelta omasta mielestäni (ja ettei Ruunesta mene vielä kuin nimellinen maksu). Ja nyt on oikeasti motivaatio korkealla laittaa kaikki ylimääräinen sivuun ja maksaa matkaa pois, kun asia on konkretisoitunut. Todennäköisesti rupean taas kesän-syksyn aikana tekemään keikkaa kartuttamaan matkakassaa.

Aion pistää paperille ylös kaikki menot ja katsoa mistä voisi vielä tingata. Kun itse saan "kiksejä" siitä, että elän säästellen, Tee haavailee lottovoitosta. Menisi turhan helpoksi minusta. Osaisiko siitä rahasta nauttia jos mitään sen eteen ei olisi tehnyt?

Niin tai näin, vaikka rahasta murehtimisen suhteen olemme kuin yö ja päivä, onneksi monessa asiassa ajatukset käyvät yhteen. Kuten juuri siinä, että kaikki säästäminen ja pihistely tulee olemaan sen ensi talven reissun arvoista.

(Ajattelin tänne päivitellä kuinka homma edistyy ja missä asioissa pystytään vielä pistämään sivuun.)
Motivaatiota.

7 kommenttia:

 1. Hei siis voiko mies pitää isyysvapaita vaikka äitikin olisi kotona? Siis pienen 19 arkipäivän isyysloman lisäksi. Multa on mennyt jotenkin ohi. Meillä on suht samanikäiset lapset ja haluaisin myös lähteä vähän pidemmälle talvilomalle, mutta luulin että mies ei saa vapaata, jos äitikin on hoitovapaalla (?!) .. Mutta jos ei pidä paikkaansa, niin taidan alkaa itsekin surffaileen halpoja lentoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen 18 voi pitää yhdessä, mutta sen lopun ajalta äiti ei saa mitään vaikka olisikin kotona. Eli reissuun lähdetään niin, että Tee saa "isyysrahoja" ja minä en saa mitään. Joten tuon takia täytyy käydä tekemässä vähän keikkaa etukäteen.

   Oliko se jotakin 54(?) päivää mitä tuo isävapaa nykyään on.

   Poista
 2. Itse olen täysin päinvastainen - en käy ollenkaan lomamatkoilla, varsinkaan ulkomailla (paitsi Suomessa Englannissa asuessa, mutta sitä en koskaan laskenut lomamatkaksi). Elän mielestäni suht´ niukasti, mutta sitä ylimäärästä rahaa ei näytä jäävän niin paljon, että laittaisin sen lomailuun. Onneksi on niin, koska täytyy sanoa, että en nauti mietenkään ulkomailla käymisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, ihmiset nauttii ja ovat kiinnostuneita eri asioista. Itsestä taas tuntuu, että maailmassa on niin paljon kiehtovia paikkoja ja uusia kulttuureita joita olisi vielä koettavana jos vain mahdollista.

   Poista
 3. Voi miten mahtavaa, että lähdette taas thaikkuihin. On ainakin mitä odottaa ensi talvelle. Mulle kaikki matkat on ollut aina ikimuistoisia ja nytkin ollaan kateltu viikon matkoja euroopan maihin. On aika edullisesti jopa. Mä olen luonteeltani myös aika säästeliäs ja rahan säästämiseen jää koukkuun, kun ei osta ylimääräisiä ja tajuaa miten paljon säästää ihan pienillä nikseillä:) Eli ymmärrän hyvin tuon, kun sanot saavasi siitä "kiksejä" :) Kyllä elämästä pitää nauttia ja jokainen toki tekee sen eri tavalla ja ihmisiä kiinnostaa eri asiat niinkuin kirjoititkin:) ps minulla olisi haaste sinulle blogissani ja toivoisin kovasti, että toteuttasit sen. Löytyy täältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olin näköjään jo aijemmin tuosta haasteesta maininnutkin, en muistanut :D

   Poista
  2. On kyllä motivaatio tehosäästämiseen ihan eri nyt kun on varattu matka. Miettii jokaista pennosta todella tarkkaan. Ja pienillä nikseillä saa tosiaan säästöä aikaiseksi!

   Kiitos, aloitankin tekemään saman tien kun ehdin jo unohtaa:)

   Poista